Laboratoř analýzy potravin a přírodních
produktů
Cílem laboratorní výuky je naučit studenty
vybrané laboratorní postupy a procvičit měření reálných vzorků včetně způsobu
zpracování naměřených dat a vytvoření protokolu v souladu s požadavky
vycházejícími z analytické praxe. Protokol musí splňovat určité náležitosti
vyžadované z hlediska vyjadřování výsledků a jejich interpretace, uvádění
přesnosti a nejistoty měření. Z tohoto důvodu jsou ve vzorech protokolů pevně
dané části, které odpovídají legislativním, metrologickým a praktickým
požadavkům. Organizace laboratoří odpovídá časovým
možnostem v rozvrhu a musí být v souladu se zajištěním bezpečnosti a ochrany
zdraví při práci. Tomu odpovídá i organizace práce ve skupinách. Různé prostoje v laboratoři nejsou
zpravidla způsobeny špatnou organizací, ale podstatou daného analytického
postupu a většinou odrážejí reálné situace z praxe. Na základě dlouhodobých zkušeností,
zavádění nových trendů do praxe a také s ohledem na názory a připomínky
studentů jsou jednotlivé úlohy postupně inovovány, popř. nahrazovány zcela
novými. |
Informace: Výuka laboratoří
Návody na úlohu Infračervená spektrometrie s Fourierovou transformací
Analýza
olejů / Analýza
mouk / Analýza
medů / Zpracování
FTIR spekter
hodnocení
laboratoří STUDENTY:
2011/2012 ; 2012/2013
; 2013/2014
; 2014/2015
2015/2016
; 2016/2017
; 2017/2018
; 2018/2019