Nutraceutika a Funkční potraviny
doc. Dr. Ing Věra Schulzová
doc. Ing. Jan Pánek, CSc.
5.
Minerální látky a stopové prvky
6.
Proteiny
7.
Sacharidy
9.
Vitaminy rozpustné
v tuku a karotenoidy
10.
Fytoestrogeny
11.
Tuky
13.
Fytosteroly
14.
Glukosinoláty
16.
Využití nanotechnologií pří přípravě
nutraceutik a funkčních potravin
Právní texty a normy
Doporučená literatura:
Z: Velíšek J.: The
Chemistry of Food. Wiley Blackwell, Oxford, 2014;
ISBN 978-1-118-38381-0
Z: Velíšek J., Hajšlová J., Chemie
potravin, OSSIS, 2009, ISBN 8086659178, 9788086659176
D: Wildman R.E.C., Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press 2007, Print ISBN: 978-0-8493-6409-9, eBook
ISBN: 978-1-4200-0618-6
D: Pathak
Y., Handbook of Nutraceuticals
Volume I, Ingredients, Formulations, and Applications,
CRC Press 2010, Print ISBN:
978-1-4200-8221-0, eBook ISBN: 978-1-4200-8222-7
Anotace:
Náplní předmětu jsou základní
informace o jednotlivých druzích nutraceutik a
funkčních potravin. Pozornost je věnována jejich struktuře, výskytu, biosyntéze
a aktivním formám. Diskutována je jejich funkce v organismu, fyziologie a
potřeba pro člověka. Zmíněny jsou možné negativní efekty vysokých dávek a
současná legislativa. Pro jednotlivé účinné látky je uvedeno použití ve
funkčních potravinách a suplementech.
Studenti budou umět:
Rozpoznat nutraceutika
a funkční potraviny dostupná na trhu a identifikovat biologicky aktivní látky s
pozitivním účinkem na lidský organismus v nich obsažené
Posoudit zdravotní přínosy a jejich
funkci v organismu
Identifikovat případné negativní
dopady vysokých dávek na lidský organismus
Podmínky zakončení studia:
Vypracování a obhajoba studentského
projektu
Úspěšné absolvování písemné zkoušky