Nutraceutika a Funkční potraviny

 

doc. Dr. Ing  Věra Schulzová

doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

 

 

1.            Legislativa, základní pojmy

2.            Úvod FP a Nutraceutika, alergie na potraviny

3.            Probiotika a prebiotika

4.            Minerální látky a stopové prvky

5.             Proteiny

6.            Sacharidy

7.            Maillardovy reakce

8.             Vitaminy rozpustné v tuku a karotenoidy

9.             Fytoestrogeny

10.         Tuky

11.       Hydrofilní vitaminy

12.         Fytosteroly

13.         Glukosinonoláty

14.       Ostatní nutraceutika

15.         Využití nanotechnologií pří přípravě nutraceutik a funkčních potravin

 

Právní texty a normy

Rizika nutraceutik

 

Doporučená literatura:

 

Z: Velíšek J.: The Chemistry of Food. Wiley Blackwell, Oxford, 2014; ISBN 978-1-118-38381-0

Z: Velíšek J., Hajšlová J., Chemie potravin, OSSIS, 2009, ISBN 8086659178, 9788086659176

D: Wildman R.E.C., Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press 2007, Print ISBN: 978-0-8493-6409-9, eBook ISBN: 978-1-4200-0618-6

D: Pathak Y., Handbook of Nutraceuticals Volume I, Ingredients, Formulations, and Applications, CRC Press 2010, Print ISBN: 978-1-4200-8221-0, eBook ISBN: 978-1-4200-8222-7

 

Anotace:

Náplní předmětu jsou základní informace o jednotlivých druzích nutraceutik a funkčních potravin. Pozornost je věnována jejich struktuře, výskytu, biosyntéze a aktivním formám. Diskutována je jejich funkce v organismu, fyziologie a potřeba pro člověka. Zmíněny jsou možné negativní efekty vysokých dávek a současná legislativa. Pro jednotlivé účinné látky je uvedeno použití ve funkčních potravinách a suplementech.

 

Studenti budou umět:

Rozpoznat nutraceutika a funkční potraviny dostupná na trhu a identifikovat biologicky aktivní látky s pozitivním účinkem na lidský organismus v nich obsažené

Posoudit zdravotní přínosy a jejich funkci v organismu

Identifikovat případné negativní dopady vysokých dávek na lidský organismus

 

Podmínky zakončení studia:

Vypracování a obhajoba studentského projektu

Úspěšné absolvování písemné zkoušky