Nutraceutika a Funkční potraviny

 

doc. Dr. Ing  Věra Schulzová

doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

 

 

1.     Legislativa, základní pojmy

2.     Úvod FP a Nutraceutika

3.     Probiotika a prebiotika

4.     Minerální látky a stopové prvky

  1. Proteiny
  2. Sacharidy
  3. Maillardovy reakce
  4. Vitaminy rozpustné v tuku a karotenoidy
  5. Glukosinonoláty
  6. Tuky
  7. Hydrofilní vitaminy
  8. Fytoestrogeny
  9. Fytosteroly
  10. Ostatní nutraceutika
  11. Využití nanotechnologií pří přípravě nutraceutik a funkčních potravin

 

Právní texty a normy

Rizika nutraceutik

 

Doporučená literatura:

 

Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, Second Edition

Edited by Robert E . C . Wildman

CRC Press 2007

Print ISBN: 978-0-8493-6409-9

eBook ISBN: 978-1-4200-0618-6

 

Handbook of Nutraceuticals Volume I

Ingredients, Formulations, and Applications

Edited by Yashwant Pathak

CRC Press 2010

Print ISBN: 978-1-4200-8221-0

eBook ISBN: 978-1-4200-8222-7

DOI: 10.1201/9781420082227-c3

 

Anotace:

 

Náplní předmětu jsou základní informace o jednotlivých druzích nutraceutik a funkčních potravin. Pozornost je věnována jejich struktuře, výskytu, biosyntéze a aktivním formám. Diskutována je jejich funkce v organismu, fyziologie  a potřeba pro člověka. Zmíněny jsou možné negativní efekty vysokých dávek a současná legislativa. Pro jednotlivé účinné látky je uvedeno použití ve funkčních potravinách a suplementech.