Nutraceutika a Funkční
potraviny
doc. Dr. Ing Věra Schulzová
doc. Ing. Jan Pánek, CSc.
1.
Legislativa,
základní pojmy
4.
Minerální látky a
stopové prvky
Právní texty a normy
Doporučená literatura:
Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, Second Edition
Edited by Robert E . C . Wildman
CRC Press
2007
Print ISBN: 978-0-8493-6409-9
eBook ISBN: 978-1-4200-0618-6
Handbook of Nutraceuticals Volume I
Ingredients, Formulations, and Applications
Edited by Yashwant Pathak
CRC Press
2010
Print ISBN: 978-1-4200-8221-0
eBook ISBN: 978-1-4200-8222-7
DOI: 10.1201/9781420082227-c3
Anotace:
Náplní předmětu jsou základní
informace o jednotlivých druzích nutraceutik a
funkčních potravin. Pozornost je věnována jejich struktuře, výskytu, biosyntéze
a aktivním formám. Diskutována je jejich funkce v organismu, fyziologie a potřeba
pro člověka. Zmíněny jsou možné negativní efekty vysokých dávek a současná
legislativa. Pro jednotlivé účinné látky je uvedeno použití ve funkčních
potravinách a suplementech.