EU Food legislation
Description
The main objective of these lectures (and discussions) is to elucidate European food law principles and objectives relevant to food and feed production and distribution. Basic requirements on the manufacturing, labelling, marketing and control of food quality and safety are explained with respect to both unified european market and specific national rules. Attention is paid to the protection of consumers against fraud and misleading information as well as to the assessment of nutrition and health claims. Scientifically based health risk management, “from farm to fork” approach to traceability of raw materials (including feed), and principles of “Good Hygienic/Manufacturing Practice” are presented to understand the most important european regulations and technical standards. Due to the rapid development of EU Food law, only the most important principles, definitions and requirements on food business operators, testing laboratories and food control bodies are explained in detail. The emphasis is put on practical examples, recent incidents and discussion illuminating subject in question.At the end of this course, students shall be able to search all relevant information in EU legislation documents, technical standards, Codex Alimentarius documents and also to find specific requirements on given food product or testing laboratories and methods necessary for the assessment of conformity with regulations. Knowledge of the structure, legal status (force) and “up-to-dateness” of regulatory documents and various standards will be important in practice.
Syllabus
- General principles and objectives of food law: protection of consumers, food quality and safety - risk analysis, regulation, responsibilities.
- EU institutions and their role, legislation process/documents, free movement of food and feed - rapid alert system (RASFF); searching and understanding of relevant information.
- International standardization, Codex Alimentarius, manufacturers' standards, certification.
- Provision of food information to consumers, nutrition and health claims; food alergens, „novel food“, GMO regulation.
- Hygiene of foodstuffs, biological hazards in food, manufacturers' responsibilities.
- HACCP principles, GHP/GMP prerequisite programmes.
- Food additives and enzymes, flavourings, dietary supplements (nutraceuticals), the addition of vitamins and minerals to food.
- Food contaminants, food contact materials and migration, packaging and preservation of food.
- Protection of geographical indication, designations of food origin, food authenticity, adultering.
- Residues of pesticides and veterinary drugs in food. Products from organic farming.
- Food of animal origin: animal health and animal welfare rules, veterinary inspection.
- Principles of official controls of food quality and safety - inspection, monitoring. Certification and inspection bodies: accreditation, notification.
- Measurement and conformity assessment, food sampling and testing, the role of reference laboratories, legal metrology.
- Recent affairs in food quality - a case study; final discussion.
Recommended sources
1) Monographs
- Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010
- Komentované předpisy pro ekologické zemědělství a výrobu biopotravin, Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2012
2) Documents
- Zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (verze platná k 1.1.2012)
- Zásady potravinového práva, Evropský úřad pro bezpečnost potravin a systém RASFF - Nařízení 178/2002/ES
- Hygiena potravin - Nařízení 852/2004/ES
- Hygiena potravin živočišného původu - Nařízení 853/2004/ES
- Mikrobiologická kritéria pro potraviny - Nařízení 2073/2005/ES
- Způsob stanovení kritických bodů v technologii výroby - Vyhláška 147/1998 Sb. (zrušená)
- Úřední kontrola potravin a krmiv - Nařízení 882/2004/ES
- Metody zkoušení a způsoby přípravy kontrolních vzorků - Vyhláška 211/2004 Sb.
- Obohacování potravin - Nařízení 1925/2006/ES
- Označování výživové hodnoty - Nařízení 1924/2006/ES
- Přídatné látky a rozpouštědla - Vyhláška 4/2008 Sb. a Nařízení 1333/2008/ES
- Aromatizace potravin - Vyhláška 447/2004 Sb. (zrušená) a Nařízení 1334/2008/ES
- Kontaminující a toxikologicky závažné látky - Vyhláška 305/2004 Sb. a Nařízení 1881/2006 ES
- Rezidua pesticidů - Nařízení 396/2005/ES
- Rezidua veterinárních léčiv - Nařízení 37/2010/ES,
- Označování potravin a poskytování informací o potravinách Vyhláška 113/2005 Sb., Nařízení 1169/2011/ES
- Označování výživové hodnoty - Vyhláška 450/2004 Sb. a Nařízení 1924/2006 ES a Směrnice 100/2008 ES
- Požadavky na doplňky stravy a na obohacování - Vyhláška 225/2008 Sb. a Nařízení 1925/2006 ES
- Potraviny pro zvláštní výživu - Vyhláška 54/2004 Sb. a Přílohy v pdf
- Odpovědnost za škodu způsobenou vadou výrobku - Zákon 59/1998 Sb.
- Obecná bezpečnost výrobků - Zákon 102/2001 Sb. (verze platná k 1.1.2012)
- Ochrana spotřebitele - Zákon 634/1992 Sb.
- Státní zemědělská a potravinářské inspekce - Zákon 146/2002 Sb. (verze 2011)
- Ekologické zemědělství, BIOpotraviny a BIOprodukty - Zákon č. 242/2000 Sb., Nařízení 1235/2008/ES, 834/2007/ES, 889/2008/ES
- Ochrana veřejného zdraví, požadavky na hygienu výroby a prodeje a hygienický dozor - Zákon 258/2000 Sb. (verze platná k 1.6.2012)
- Požadavky na stravovací služby a epidemiologicky závažné činnosti - Vyhláška 137/2004 Sb.
- Materiály přicházejících do styku s potravinami (bez příloh) - Vyhláška 38/2001 Sb.
- Veterinární péče a produkty živočišného původu - Zákon 166/1999 Sb. (verze platná k 1.1.2012)
- Veterinární požadavky na živočišné produkty a zpracování (nejsou-li upraveny předpisy ES)- Vyhláška 289/2007 Sb.
- Technické požadavky na výrobky - Zákon 22/1997 Sb.
3) Technical standards
- ISO EN 9001:2010 Quality management systems
- EN ISO 22000:2006 Food safety management systems – Reguirements for any organization in the food chain
- EN ISO/IEC 17025:2005 General requirements on testing and calibration laboratories
Web sources
Legislation - full text
- Sbírka zákonů (oficiální plná znění - neaktualizované; stránky MV ČR)
- Aktualizovaná plná znění právních předpisů (jen z vnitřní sítě VŠCHT Praha - garantované texty)
- Portál "Zákony pro lidi": předpisy Sbírky zákonů ČR a SR v aktuálním konsolidovaném znění (zdarma, bez registrace)
- Státní zemědělská a potravinářská inspekce (předpisy, týkající se pouze potravin)
- EUR-Lex: přístup k právu Evropské unie (oficiální portál)
Institutions
- Ministerstvo zemědělství České republiky
- Ústav zemědělských a potravinářských informací
- Svaz ekologických zemědělců
- Státní zemědělská a potravinářská inspekce
- Státní veterinární správa
- EFSA: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
- Codex Alimentarius - mezinárodní standardy pro potraviny
- US FDA - Úřad pro potraviny a léčiva
- Rakouské oficiální dokumenty týkající se potravin (v němčině)
- Spolkový úřad pro bezpečnost potravin - BVL (v němčině)
Lectures
- Přednášky - text k základům národní a evropské legislativy
- Přednáška o principech evropského a národního potravinového práva; bezpečnost potravin
- Přednáška o potravinářských aditivech, aromatech, doplňcích stravy a obohacování potravin
- Přednáška o kontaminaci (znečištění) potravin, vody a obalů
- Přednáška o reziduích pesticidů a veterinárních léčiv
- Přednáška o kontrole potravin a státním dozoru nad potravinami
- Přednáška o potravinách pro zvláštní výživu, výpočtu a označování výživové hodnoty a bioproduktech
- Přednáška o metodách zkoušení potravin a odběru vzorků pro kontrolu kvality a nezávadnosti
- Přednáška o technických požadavcích na výrobky (Zákon č. 22/97 Sb.) a technických normách
- Přednáška o zákonu o potravinách a potravinách nového typu
- Přednáška o komoditních vyhláškách a zmrazených potravinách
- Přednáška o označování potravin
- Přednáška o mikrobiologických požadavcích
- Přednáška o "hygienickém balíčku" a zásadách SHP/SVP
- Přednáška o zásadách SHP/SVP
- Přednáška o systému kritických bodů (HACCP)
- Přednáška o veterinárním zákonu a vyhláškách
- Přednáška o ochraně veřejného zdraví
- Přednáška o dovozech a vývozech
Students
Texty přednášek a odkazy na právní dokumenty nebyly v r. 2012 vždy aktualizovány - bude provedeno postupně !
Centrum Tábor:
Dne 18.12. se psal zápočtový test. Opravný termín pro kz pouze dle dohody v Praze !
VŠCHT Praha:
Zápočty na základě testu se zapisují do indexu v B137 (16.1. a 17.1.
odpoledne a dále dle dohody). Zápočtový test píše každý student pouze 1
x, při neúspěchu je nutná oprava ústním přezkoušením (na ústní opravu
se zapište do SIS)! Termíny: 22., 29. a 30.1.2013 v B34, vždy od 9h.
Contact
- Vladimir.Kocourek@vscht.cz
- Kamila.Mikova@vscht.cz
Department of food analysis and nutrition, Technicka 3, 16628 Praha 6
Buiding B, room 137, phone 220 443 057 (prof. Kocourek)
Building B, room 311, phone 220 443 050 (assoc.prof. Míková)
Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko |
Last update: 11.1.2013