tel. 220443177
e-mail Richard.Koplik@vscht.cz
pracovna v budově B číslo 313
Principles of Food Safety
Food Analysis
Minerals and
trace elements analysis
Food, Nutrition
& Health
Přednášky
z předmětu
Chemie potravin
Přednášky
z předmětu
Analytické metody ve forenzní analýze
Anorganická
kvalitativní (semi)mikroanalýza
Principy
kvalitativní analýzy organických látek – část 1
Principy
kvalitativní analýzy organických látek – část 2
Atomová
spektrometrie – část 1
Atomová
spektrometrie – část 2
Infračervená a Ramanova
spektroskopie – část 1
Infračervená a Ramanova
spektroskopie – část 2
Dodatek
– interpretace spekter MS, IR, NMR
Rámcové otázky
ke zkoušce – část 2
Přednášky z předmětu
Analýza potravin v kontrolní praxi
1. Odběr vzorků
2. Obiloviny, pseudocereálie a luštěniny
4. Pivo
5. Víno
6. Čaj a káva
Další přednášky jsou na stránkách prof. Poustky zde.
Přednášky z předmětu
Speciální analýza potravin
Podklady
k přednášce z předmětu
Chemická bezpečnost potravin
Pro 2. ročník bakalářského studia: Toxické prvky
Pro 1. ročník magisterského studia: Toxické prvky
Analýza potravin a přírodních produktů
Minerální
látky a stopové prvky Minerální látky - dodatek
Doplňkové materiály pro
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Tutoriál a podrobné návody k úloze minerální látky
Přednášky z předmětu
Základy analýzy potravin
přednáška
1 : část A 1 – úvod, kvalitativní analýza anorganických látek
přednáška
2 : část A 2 – kvantitativní analýza, chyby výsledků, některé pojmy
kvantitativní analýzy, odměrné metody
přednáška
3 : část A 3 – vážkové metody
přednáška
4 : část A 4 – optické a spektrální metody
přednáška
5 : část A 5 – elektrochemické metody
přednáška
6.1 : část A 6.1 – separační metody: úvod, extrakce, teorie chromatografie
přednáška
6.2 : část A 6.2 – vysokoúčinná kapalinová chromatografie
přednáška
6.3 : část A 6.3 – plynová chromatografie
přednáška
7 : část B 1 – voda
přednáška
8.1 : část B 2.1 – bílkoviny: úvod, metody stanovení
přednáška
8.2 : část B 2.2 – aminokyselinové složení bílkovin, stanovení aminokyselin
přednáška
9.1 : část B 3.1 – sacharidy: úvod, polarimetrické, titrační a
spektrofotometrické metody stanovení
přednáška
9.2 : část B 3.2 – chromatografické metody stanovení monosacharidů a
oligosacharidů
přednáška
9.3 : část B 3.3 – stanovení polysacharidů a vlákniny
přednáška
10 : část B 4 – stanovení minerálních látek
přednáška
11 : část B 5 – lipidy
Materiály k seminářům ze Základů analýzy
potravin:
Otázky ke zkoušce ze Základů analýzy potravin naleznete
zde.