Prof. Dr. Ing. Richard KOPLÍK

 

Ústav analýzy potravin a výživy

 

tel. 220443177  e-mail Richard.Koplik@vscht.cz

pracovna v budově B číslo 313

 

 

Principles of Food Safety

 

Inorganic contaminants

 

 

Food Analysis

 

Minerals and trace elements analysis

 

 

Food, Nutrition & Health

 

Mineral elements

 

 

Přednášky z předmětu

Chemie potravin

 

Sacharidy část 1

 

Sacharidy část 2

 

Vitaminy

 

Minerální látky

 

Přednášky z předmětu

Analytické metody ve forenzní analýze

 

Úvod

 

Odběr vzorků

 

Anorganická kvalitativní (semi)mikroanalýza

 

Principy kvalitativní analýzy organických látek – část 1

 

Principy kvalitativní analýzy organických látek – část 2

 

Atomová spektrometrie – část 1

 

Atomová spektrometrie – část 2

 

Infračervená a Ramanova spektroskopie – část 1

 

Infračervená a Ramanova spektroskopie – část 2

 

NMR spektroskopie – část 1

 

NMR spektroskopie – část 2

 

Dodatek – interpretace spekter MS, IR, NMR

 

Rámcové otázky ke zkoušce – část 2

 

Přednášky z předmětu
Analýza potravin v kontrolní praxi

 

1. Odběr vzorků

 

2. Obiloviny, pseudocereálie a luštěniny

 

3. Ovoce a zelenina

 

4. Pivo

 

5. Víno

 

6. Čaj a káva

 

7. Kakao a čokoláda

 

Další přednášky jsou na stránkách prof. Poustky zde.

 

 

Přednášky z předmětu

Speciální analýza potravin

 

UV/VIS spektrometrie

 

Infračervená spektrometrie

 

NMR část 1

 

NMR část 2

 

Atomová  spektrometrie

 

Izotopové metody

 

Elektrochemické metody

 

Peptidy a bílkoviny

 

Rostlinné fenoly a flavonoidy

 

 

Podklady k přednášce z předmětu

Chemická bezpečnost potravin

 

Pro 2. ročník bakalářského studia: Toxické prvky

 

Pro 1. ročník magisterského studia: Toxické prvky

 

 

Přednášky z předmětu

Analýza potravin a přírodních produktů

 

Voda

 

Bílkoviny a aminokyseliny

 

Sacharidy

 

Lipidy

 

Minerální látky a stopové prvky          Minerální látky - dodatek

 

Látky vonné a chuťové

 

 

Doplňkové materiály pro
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů

 

Tutoriál a podrobné návody k úloze minerální látky

 

 

Přednášky z předmětu

Základy analýzy potravin

 

přednáška 1 : část A 1 – úvod, kvalitativní analýza anorganických látek

 

přednáška 2 : část A 2 – kvantitativní analýza, chyby výsledků, některé pojmy kvantitativní analýzy, odměrné metody

 

přednáška 3 : část A 3 – vážkové metody

 

přednáška 4 : část A 4 – optické a spektrální metody

 

přednáška 5 : část A 5 – elektrochemické metody

 

přednáška 6.1 : část A 6.1 – separační metody: úvod, extrakce, teorie chromatografie

 

přednáška 6.2 : část A 6.2 – vysokoúčinná kapalinová chromatografie

 

přednáška 6.3 : část A 6.3 – plynová chromatografie

 

přednáška 7 : část B 1 – voda

 

přednáška 8.1 : část B 2.1 – bílkoviny: úvod, metody stanovení

 

přednáška 8.2 : část B 2.2 – aminokyselinové složení bílkovin, stanovení aminokyselin

 

přednáška 9.1 : část B 3.1 – sacharidy: úvod, polarimetrické, titrační a spektrofotometrické metody stanovení

 

přednáška 9.2 : část B 3.2 – chromatografické metody stanovení monosacharidů a oligosacharidů

 

přednáška 9.3 : část B 3.3 – stanovení polysacharidů a vlákniny

 

přednáška 10 : část B 4 – stanovení minerálních látek

 

přednáška 11 : část B 5 – lipidy

 

Materiály k seminářům ze Základů analýzy potravin:

 

seminář 1-7

 

seminář 8

 

seminář 9-10

 

seminář 11-12

 

Otázky ke zkoušce ze Základů analýzy potravin naleznete zde.